1903 
 
1904 
 
1905 
 
1906 
 
1907 
 
1908 
 
1910 
 
1911 
 
1912 
 
1913 
 
1914 
 
1915 
 
1916 
 
1917 
 
1918 
 
1919 
 
1920 
 
1921 
 
1922 
 
1923 
 
1925 
 
1930 
 
1931 
 
1932 
 
1934 
 
1936 
 
1939 
 
1940 
 
1941 
 
1944 
 
1975 
 
1976 
 
1977 
 
1978 
 
1983 
 
1991 
 
1992 
 
1997 
 
2002 
 
2003 
 
2007 
 
1936 El general Franco prepara el cop contra la República, que portarà anys de guerra i dictadura. 1936
  Pere Aznar i Seseres es elegit president del CADCI. A les eleccions a les corts espanyoles del febrer del 1936 fou elegit diputat pel Front d'Esquerres 1936
 

16 Febrer, 1936

La victòria del Front d’esquerres a les eleccions porta a la reobertura del Centre i a la recuperació del seu estatge històric a la Rambla Santa Mònica. 

Maig, Juny i Juliol, 1936

s’organitza a la seu del CADCI el comitè de l’Olimpíada Popular


 

6 d’agost, 1936

El Centre compel·lit pel Decret de Sindicació Obligatòria i la creixent influència del PSUC partit creat en gran part per socis del CADCI i el sindicat UGT en aquell moment dirigit per membres del Centre, es realitza una assemblea on els membres de la secció de treball del CADCI s’adhereixen a l’U.G.T., aquest punt es discutit per destacats dirigents del CADCI doncs la majoria dels més de 20.000 socis  lluiten al front i son només uns centenars i sense acreditar els que decideixen l’adhesió, la premsa de l’època testimonia aquests fets ampliament, més enllà d’aquest punt fosc es evident que la deriva sanguinària i obertament anticatalanista de la FAI aliada de la CNT fa en aquell moment impensable una altre decisió que no fos un mal major.

 

 

30 d’agost del 1936, Font la Vanguardia.

UNA SUBSCRIPCIÓ  AL CADCI

La secció d’excursions del CADCI, conscient de lo que suposa en aquests moments la lluita contra el feixisme que sostenen els nostres germans en el front aragonès, tenint en compte que s’apropa l’època de mal temps i pluges, hem obert una subscripció entre tots els elements esportius per recaptar el major numero possible de bosses de càmping, dintre de les quals es pugin resguardar-se els que estan lluitant en les avançades.  

La cita secció fa un crida , des de aquestes columnes, a tots els particulars, penyes i entitats excursionistes perquè ajudin amb els seus donatius, sempre importants per modestos que siguin. Les botigues que en tenia la Secció Organitzadora d’aquesta col·lecta, ja han sigut entregades i enviades al front aragonès.

Tots els donatius, tant de botigues com de material de campament, es rebran a la Secretaria del CADCI, Rambla Santa Monica, 25, tot els dies laborables, de 7 a 9 de la nit.

 

EL FESTIVAL BENEFIC ORGANITZAT PEL CADCI

Avui a les 3´30h de la tarda, tindrà lloc en el Camp de deports del CADCI, (carrer Badal) de la Bordeta, el ja anunciat festival a benefici de les víctimes del feixisme .

Desprès de les al·locucions de les Autoritats i directius del Centre del equip de Rugby del CADCI, format per Delvas, Viladevall, Vilaespasa, Dalmau, Gilabert, Lopez, Paris, Ferrandiz, Ruiz, Casabayó, Anoll, Huguet, Salvans, Cadira i Villalonga, s’alinearà amb el FC Barcelona i un combinat del mateix club contendrà amb el primer equip del CADCI.

 

1 de Setembre del 1936

 

EL FESTIVAL ORGANITZAT PEL CADCI

Va resultar un èxit en tots els conceptes.

El passat diumenge per la tarda, en els terrenys que posseeix el CADCI en la Bordeta, es va celebrar l’enunciat festival a benefici de les víctimes del feixisme. El programa constava de partits de futbol, rugby, basquetbol i varies proves d’atletisme.

Va ressaltar l’entusiasme amb el que els esportistes van acollir el festival àvids de presenciar en una mateixa tarda les distintes activitats de les que es composava el programa esportiu , sobretot tenint en compte la finalitat benefica.
Cada match era amenitzat per una banda de musica miliciana, executant varies composicions entre elles els himnes del Riego, la Marsellesa, Els Segadors i la Internacional, sent corejats per el públic amb caloroses ovacions.
Va contribuir a donar-li més brillantés a l’acte la presencia del tinent alcalde del districte VII senyor Oliva, qui portava la representació de les nostres primeres autoritats. 

RUGBY
PARTIT AMISTOS ENTRE ELS EQUIPS DEL CADCI I L’HOSPITALET

El pròxim diumenge, a les tres de la tarda, tindrà efecte en el camp de la Bordeta, un partit de Rugby, entre els equips de l’Hospitalet i del CADCI.

A més d’aquest partit es portarà a terme un altre de futbol a càrrec dels equips Joventut Esportiu Poble Sec i els infantils del CADCI.

 

 

17 d’octubre del 1936

A LA MEMORIA DELS HEROIS DEL CADCI

Avui a les sis de la tarda, es realitzarà un acte d’homenatge als herois del CADCI. Faran us de la paraula, Jaime Aymá, por Palestra ; Rossendo Cabré, sobre El Sacrifici Revolucionari de Amadeu Bardina ; Manuel Cruell, sobre La Vida de Jaime Compte ; Juan Sales, sobre La Vida de Manuel G. Alba i el doctor Solé i Pla.

Palestra, convida a dit acte, el q ual es celebrarà en el local de Palestra, Consell de Cent, 331, entresol segona, a tots el partits i organitzacions catalans i antifeixistes.
Diumenge, 11 de Setembre del 1938

COMMEMORACIÓ DEL 11 SETEMBRE
La comissió organitzadora de l’homenatge a Casanova dirigeix una al·locució del poble de Catalunya.

La al·locució diu així:

“ En el dia 11 de Setembre, cada any arriben les banderes al peu del monument de Rafael Casanova i cada any s’inflama l’ardor patriòtic. Les multituds catalanes, al fer acte de presencia davant el monument , no solament ho fan per donar un homenatge a un preclar patriota, sinó perquè participin en aquest homenatge aquella població de valents ciutadans de la Barcelona antiga, fills del poble tots ells, els cuals, portats per un teso formidable i obeint a la força misteriosa del seu amor a la llibertat, van servir de mur de contenció i van rebre els implacables cops de la invasió estrangera.
La festa patriòtica de 11 de setembre es una commemoració simbòlica, un homenatge que els catalans avui rendeixen a tots en els que a l’any 1714 es van sacrificar, a tots els que van lluitar i a tots els que van morir. Es un record que arriba als més obscurs, als més ignorats, a tots aquells als qui no els hi quedava l’esperança més remota de que el seu nom passes a la més intima posterioritat.

En la lluita de Catalunya contra Felip V, rei borbònic i verduc, a més de la figura gloriosa de Rafael Casanova, figuren amb tota dignitat i valentia al seu costat , pro homes il·lustres com J. Moragues, fill de Arbúcies, penjat i esquarterat per el primer borbó; el militar Villarroel, nascut en terres castellanes; Ferrer i Cignés, de la Diputació de Catalunya; el venerable síndic, Pinós de Rocabertí; els representants dels gremis obrers de la ciutat i de tot el poble de Catalunya apte per les armes. Si per la defensa de la causa de la llibertat i de la dignitat humana, Catalunya a tingut els seus herois i els seus màrtirs, avui, per desgracia també ens trobem amb la pàtria envaïda per les barberes ordes de Hitler i Mussolini, i per les colònies africanes, ningú, ni de dintre ni de fora de la nostra terra, podrà exigir als catalans d’avui que fem l’immens sacrifici d’oblidar als nostres gloriosos morts del 1714, exemple d’heroisme i de sacrifici.

Entenem així, que la comissió organitzadora del homenatge als màrtirs del 1714 –presidida per la honorable Unió Catalanista- aspira i vol donar a aquesta commemoració el màxim exemple d’estímul i entusiasme, i amb objecte de fer-nos dignes de l’heroisme i del sacrifici dels catalans del 1714, la comissió organitzadora creu que es precís reafirmar l’uniat de tot el poble de Catalunya, la unitat de tots els partits polítics i organitzacions sindicals davant els invasors feixistes que ja han posat la seva planta sobre Catalunya.

La unitat, junt amb el entusiasme són els elements més importants per aconseguir la victòria.

La festa del 11 de setembre ens porta anualment el record d’una data de suplici, fem que tots els catalans – per honor i gloria dels nostres màrtirs- facin un grandiós Aplec Nacional per deixar de banda tot el que ens pugui separar, i per pensar en allò que ens pugui agermanar.

Visca Catalunya!

Visca la llibertat!

La comissió organitzadora: Unió Catalanista, CADCI, Esquerra Republicana de Catalunya, Estat Català, PSUC, Unió de Rabassaires, Acció Catalana, Federació Anarquista Ibèrica, Partit nacionalista Republicà d’esquerra, Unió democràtica de Catalunya, UGT, CNT, Ajuda Vermella Internacional de les dones de Catalunya, Seccions Femenines i Ajut Català d’E.P de C., Joventuts d’estat Català, Minyons de Muntanya, Protectora de l’ensenyança del Catalana, Bloc escolar nacionalista Palestra, la Falç, Els Nets dels Almogàvers, Pàtria Nova, Nosaltres sols, FC Barcelona, Catalans d’Amèrica, Federació Comarcal de Catalunya i Unió de Menestrals i professionals de Catalunya.

Ofrena del senyor Companys
El president de la Generalitat, el Sr. Companys, entregarà avui una corona al peu de la estàtua del primer “conseller en cap”, Rafael Casanova.

Adhesions al Senyor Companys
Ahir van començar a arribar a la Secretaria de la Presidència nombroses adhesions al President Companys. Figuren entre ells un missatge de l’ajuntament de Barcelona, un altre de Esquerra Republicana Catalana i moltes altres comunicacions de la resta d’ajuntaments de Catalunya, entitats polítiques i sindicals.
Per la tarda, el president de Euskadi, el Sr. Aguirre, va visitar al president de la Generalitat.

Casal de la Cultura
En el casal de la Cultura, l’escriptor Josep Maria Francès, donarà avui, a les cinc de la tarda, una conferencia sobre “ La Caiguda de Barcelona”.

Invitacions i  Concentracions
El partit Galleguista prega a tots els afiliats i simpatitzants, l’assistència al seu local social, Fontanella, 9, avui, a les dotze, per anar des de allí al monument de Casanova.

  • L’associació de Mutilats i familiars dels morts de la guerra i la revolució, aniran també a la desfilada.
  • El sindicat Marítim La Naval, UGT es reuniran a les onze del mati, en el seu local social, J.A, Clavé, 31
  • El sindicat de transport de la vegueria de Barcelona, UGT recorda a tots els transportistes l’obligació que tenen de concentrar-se a les onze i mitja del matí, en el Passeig de Pi i Maragall, 78.
  • Els socis i simpatitzants del FC de Barcelona, han sigut convidats a acompanyar la bandera blaugrana. Lloc de reunió: Ronda de Sant Pere, 2, a les deu del matí.
  • El Casal d’esquerra d’estat Català de Gracia, Plaça Joan Fuster, 9 i 10, (abans del Nord) reunirà als seus associats a les deu del mati, per assistir a la corporació al homenatge.

Al mateix temps, en aquesta entitat es celebrarà un festival artístic amb parlaments al·lusius al caràcter de la festa per Llum Valls, Roque Boronat i A. Rovira i Virgili. El celebrat actor Jaume Borràs representarà el monòleg en un acte, d’Angel Guimerà “ Mestre Oleguer”. L’entrada es per invitació que s’entregaran gratuïtament a tots aquells que les sol·licitin.

  • L’associació d’estudiants de Belles Arts, FNEC, sortirà del carrer de Casp, 49.

Davant la tomba de Francesc Macià
Ahir per la tarda, i formant part de la commemoració de 11 de setembre, el Comitè de Barcelona i les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i en representació de tots els casals juvenils de Catalunya, van dipositar un artístic escut de Catalunya davant la tomba de l’il·lustre Francesc Macià.

Avui tindran efecte en Madrid diversos actes commemoratius per el 11 de setembre de 1714
Madrid,10 – La delegació de la Generalitat de Catalunya en Madrid, ha organitzat juntament amb la Delegació de la Propaganda i Premsa, diversos actes commemoratius del 11 de Setembre.
Demà, diumenge, es celebrarà en el teatre de la Comèdia un homenatge al exercit del Poble. Per la tarda haurà una recepció en la Delegació de la Generalitat i per la nit una emissió extraordinària per Amèrica des de l’emissora “ La veu d’Espanya Republicana”.
S’ha dirigit un vibrant manifest als soldats catalans signat per la Delegació de la Generalitat, la Delegació del partit Socialista Unificat de Catalunya, Llar del combatent de Català, i Casal de Catalunya, recomanant als combatents que siguin lluitant amb heroisme per la llibertat i la independència d’Espanya, que són els mateixos consells que es van recomanar defendre amb el vibrant manifest del 1714. Rendeixen homenatge a Rafel Casanova, que va saber immortalitzar la jornada de 11 de setembre.

Documentació de la Assamblea general extraordinària del CADCI.

DOC1

“El CADCI no es rendeix” Acte de reobertura del CADCI després del tancament com a resultat de la fallida revolució de 1934.

DOC1

Ofrena floral a Jaume Compte.

DOC1

Ventura Gassol conseller de Cultura, i Joan Comorera, conseller d’Economia i Agricultura, visiten el CADCI amb motiu de la seva reobertura. (després dels fets del 6 d’octubre de 1934.)

DOC1


Acte celebrat en motiu de la reapertura del CADCI, tancat des dels fets de 1934.

DOC1